Я – традиція : ідеалістична проза
Юрій Шеляженко
— Видавець Юрій Шеляженко,
2013.
— 128 с.
— м.Київ. — Наклад 500 шт.
ISBN: ISBN 978-966-97276-5-7
ББК: 84(4Укр)6-4
Жанр:
— Фантастичне
— Гумористичне, сатиричне
— Антиутопічне
Анотація:
Шеляженко, Юрій Вадимович. Я – традиція : ідеалістична проза / Юрій Шеляженко – К.: Шеляженко Ю. В., 2013. – 128 с.
Всі успіхи людства створені задумом однієї людини. Ви можете воювати з одинаками, але традиція радісної самотності доброго розуму житиме вічно. Ця проста істина лежить в основі творчості київського ідеаліста Юрія Шеляженка.
На сторінках книги читачів розважить соціальна фантастика, сатира і антиутопія, натхненний гімн суверенітету вільної душі та творчому ідеалізму одинаків, нещадне висміювання безумної стадності натовпу та його невільників і героїв – «соціальних істот».
Лінк із зображенням книжки:
|
– Перше, що ви повинні пам’ятати: сімейне життя невіддільне від групового. Адже група є первинною ланкою суспільства, а сім’я представляє собою механізм біологічного розмноження груп. І не треба цуратися відвертості. Любіть одне одного перед всією групою, та й перед всім людством! – Олексій спіймав Наталю за руку, притягнув до себе і поцілував. Вона, сміючись, цілувала його у відповідь.
Закохані міцно прилипли один до одного. Корнійчук терлися носами і цілувалися, начебто не звертаючи уваги на сто груп в аудиторії. Хвилину панувало мовчання, але потім емоції взяли гору над дисципліною; групи ... [ Показати весь уривок ]
зашуміли, почали так само обніматись. Кілька аристократів у центрі аудиторії почали знімати одяг з партнерів.
Олексій на секунду повернувся до лекції:
– Тепер зауважте: навколо нас шумно, навколо нас відбуваються серйозні події. Молоді групи вперше в житті пізнали радість бути відвертими...
– Не вперше! – зухвало вигукнула вродлива негритянка з групи аристократів. Жовте плаття із блискітками всіх кольорів райдуги лежало у неї під ногами. На ньому валялася зелена хлоп’яча футболка, прикрашена золотим кулаком – логотипом шоу-групи «Всунь». Партнер, задоволено мружачись і топчучись по дорогій, модній одежі, з юнацькою поспішністю пестив бюст дівчини.
– Корінфік, хочеш дванадцять балів? Вважай, що ти їх вже заробив...
Наталя погрозила наманікюреним пальчиком:
– Ця група – звичайнісіньке незаймане хвалько!
Педагоги із задоволенням спостерігали, як червоніє вся група. Окрім однієї негритянки – вона скалила зуби, і лишень Дванадцяти Апостолам було відомо, що вона зараз відчуває. П’ять розгублених пар відволіклися одне від одного. Корінфік колективно втупився очима у точку трохи вище кафедри, уникаючи прямо глянути на Наталю. Інші групи не звертали уваги на інцидент; вони, осмілівши, брали приклад з аристократів, і первісна стихія сексуального досвіду поглинула їх цілком, від мізинців ніг до макушки.
Олексій погладив Наталю по щоці й обняв її за талію; потім сказав гучно та роздільно, як вміють всі педагоги:
– Прошу всіх звернути увагу. Чиєсь жартівливе зауваження відволікло Корінфіка від свята любові, тепер він стоїть тут ніяковий та червоніє.
Аудиторія наповнилася сміхом. Корінфік переглядалися.
– Чи це правильно?
Корнійчук продовжили цілуватися, й інші наслідували їх прикладу.
Уроки сімейного життя в групі були новим предметом. Ще п’ятдесят років тому вважалося, що кожна пара існує сама по собі. Сім’я, за вченням Дванадцяти Апостолів, розчиняє індивідуальність та вкорінює в душі особи паростки групової свідомості. Тому сім’ю терпіли, незважаючи на витівки деяких парочок, що відділялися від своєї групи на тижні й місяці та примушували одногрупників хвилюватися.
Сім’ю почали вчити єдності ще монархісти; тільки за це їх терпіли в останні роки Синьої Епохи. Класик монархічної мелодрами Клодік написав сценарій трагічного серіалу «Двоє», у якому неврівноважений юний атлет зваблює неповнолітню дочку свого групового монарха грою м’язів, красою та ласкавістю. Потім юнак відмовляється виконувати волю монарха, який велів продати дівчину до міського розподільника людських ресурсів. Озлоблений особистою гординею, він поневолює кохану, дурманить снодійним і тікає з нею на катері в океан. Монарх, шокований втратою двох людей, оплакує свою вину і зрікається. Група, звичайно ж, вмирає після цього. Тим часом дівчина приходить до тями і усвідомлює, що її коханець став божевільним індивідуумом. Приспавши пильність егоїста, вона душить його власною косою під час сексу. Потім нещасна відчуває серцем, що її групи вже нема. І дівчина стрибає у море з носу суденця, благаючи Дванадцятьох Апостолів у останній молитві, щоб катер розрізав її навпіл, як була розрізана нещасною долею її група, і щоб Апостоли наситилися кривавою жертвою та вберігли від такої страшної долі всі-всі групи у Галактиці.
Відкритість сімейного життя поклала край старим мелодрамам. А якщо коханці щирі перед групою – чому б їм не бути щирими перед цілим класом? Нова технологія навчання була успішною; Корінфік, як стало ясно пізніше, в цей день завагітнів всіма парами. Інші групи також робили успіхи.
Олексій та Наталя сумлінно кохалися шістдесят хвилин, показуючи приклад пацанві. Вони навіть не помітили, як урок скінчився. Аудиторія очистилася від студентів навдивовижу швидко, коли між рядами промарширувала група поліцейських. Перший правоохоронець в строю робив різкі рухи обома долонями, то складаючи їх, то розводячи по сторонам; від його владного попередження перехоплювало дух і хотілося тікати щодуху. Інші поліцейські несли два чорних мішки.
-- З соціально-фантастичного оповідання "Єдність", стор. 99-102. [ Згорнути уривок ]
|