Скіфія - 2022- Весна
Тоня Твіст
— Склянка Часу*Zeitglas,
2022.
— 200 с.
— м.Канів. — Наклад 500 шт.
Жанр:
— Сучасне
Анотація:
Літературний альманах " Скіфія 2022 Весна" зібрав 43 оповідання сучасних авторів. Кожний твір - це окрема історія, в якій присутня вигадка, фантазія, стиль автора, його майстерність, та осоливий погляд на події та життя. Оповідання трансформуються так само, як змінюється світ навколо. Те про що ми мріяли колись, може не статися з часом. Але автори мають надію, що їх оповідання змінять цей світ, та він стане краще.
Лінк із зображенням книжки:
|
Величезний кущ розкинув свої гілки біля сараю у дворі. Я ховаюсь в затінку куща від спекотного літнього сонця. Кущ нагадує величезне віяло, розгойдуючись з боку в бік, листя тремтить, гілки поскрипують, він присипляє мене. Але вологий пісок, гра в паски, відволікають мене. Я будую світ з пісочних картинок, в мене вони не розсипаються, їх руйнує мій пес Тузик. Чекає на нову пісочну гірку, підстрибує, кладе міцні лапи на неї. Пісочка гірка розпадається. Так ми граємо разом.
Між будинком та кущем, під яким ми граємо, пісочний двір. Доріжка із довгих дощок перетинає його. Коли по доріжці проходить ... [ Показати весь уривок ]
тато, дошки втискаються в пісок, і випрямляючись, юшать. Якщо я йду з Тузиком, дошки мовчать. І як тільки я починаю стрибати, дошки кректають, а я тішуся, що вони відповідають мені.
Влітку пісок завжди забиває всі сандалі. Але на дошки можна сісти, та витрусити його. Хоча пісок міг би вилетіти і сам, через дірки у підошвах. Ще середина літа, а сандалі протерлися, тато знову зробить вкладиші з газети, а восени мені куплять нові туфлі. Як каже тато: «Я росту». Я хочу швидше вирости, щоб не носити сандалі з дірками на підошві.
На сонці пісок блищить, як бісер з маминої скриньки, я жмурюся. Крізь вії дивлюся на подвір'я. Тато ще не прийшов. Іноді мама виглядає з вікна, спостерігаючи за мною та Тузиком. Для мене гра в пасочки – найцікавіша. Мені подобається пісок, дрібні бусинки, що вислизають із моєї долоні. І лише з мокрого піску можна будувати замки, фортеці, будинки. Можна вирити глибоку яму і на дні з'явиться вода. Ми з хлопцями робили таке не раз, на пляжі за сараєм, біля нашої річки. У спекотні дні, коли до мене на подвір'я ніхто з друзів не приходить, я граю з Тузиком під кущем, де завжди прохолодно.
Неочікувано з неба сипляться краплі. Курячий дощ. Краплі падають на пісок, залишаючи великі мокрі вм'ятини. По даху стікає вода, і стіни будинка змінюють колір, як картинки у книжці від мокрого пензлика. Пила, що застрягла в колоді, від крапель починає деренчити, її страшні зубці звільняються від тирси, напевно такі в океанських акул. Добре, що поруч з нами річка. Товстий колун разом з сокирою, що стирчить з нього, стають свіжішими, як обличчя після вмивання.
Кущ, під яким я ховаюся, намокає. По листтю стікає вода та потрапляє мені за комір. Я стримуюсь, зіщулююсь. Дістаю з кишені шортів панаму, одягаю на голову. Вода збігає з панами по спині. Майка промокає наскрізь. Холод пробігає спиною. Я зриваюся та біжу доріжкою до будинку. Мокрі дошки зрадливо слизькі, я відчуваю їх крізь дірки в підошвах. Раптом падаю в пісок, проїхавши по дошці боком. На колінах та лікті садна. На цей раз не вийшло, як вчив тато групуватися при падінні. Проте боляче, але ревіти не буду. Сідаю навпочіпки та дмухкаю на коліно. Тузик чипляється до мене, я бурчу на нього, відсторонююсь. Але він тицяє носом в ногу, і не йде. [ Згорнути уривок ]
|