Свята земля Тараса : пісні на слова сучасних українських поетів
Байкін Володимир, критичний нарис: Апалькова Ірина
— Склянка Часу*Zeitglas,
2011.
— 48 с.
— (Серія: Музичні видання).
— м.Канів. — Наклад 1000 шт.
ББК: ББК 84 Укр-7
Жанр:
— Класичне
— Антології різних авторів
— Збірки пісень, музичні видання
Анотація:
Володимир Леонтійович Байкін
народився 1 березня 1948 році, в селі Іванівка, що на Вінничині.
Дитинство та юність пройшли в м. Києві, де він навчався у Київському музичному училищі ім. Р. Глієра.
У 1979 році закінчив Новосибірську державну консерваторію, ім. М. Глінки.
Нині член спілки композиторів Черкащини Володимир Байкін – викладач хорових дисциплін, керівник народного хору та ансамблю «Оберіг».
Композитором видано збірки: «Пісні рідного краю», «Сонечко», «Перлинки», «Пісні Канівщини».
Лінк із зображенням книжки:
|
Володимиру Леонтійовичу належить провідна роль у розвитку пісенного мистецтва на Канівщині. Він вдало впроваджує реалістичні принципи у своїх творах, спираючись на заповіти його наставників по консерваторії. Як композитор він працює головним чином в області хорових та вокальних жанрів. Ним написано понад 200 пісень на слова багатьох як знаних, так і маловідомих авторів України. Але – найліпше пишиться композитору на слова поетів рідного йому Канева. «Пісні В. Байкіна приваблюють мелодійністю, доступністю, лаконізмом музичної мови» – писав заслужений працівник культури України, Іван Бонь.
Любов ... [ Показати весь уривок ]
до пісні спонукала композитора до глибокого вивчення народної творчості. І перед його талантом розгорнулася перспектива розквіту національної пісенної традиції. Тож, пісні В. Байкіна проникнуті українськими народними інтонаціями. Серед них як сольні, так і хорові оригінальні пісні та обробки. Найсвітліші композиції Байкін присвячує Великому Кобзареві. Адже, його мелодії насичені духом національного фольклору, вдалим перетворенням класичних традицій, простотою і водночас багатством образотворчих засобів.
Висока вимогливість до себе, як до митця та громадянина, змушує композитора ретельно обирати теми, змістовно працювати над кожним твором. Мабуть, саме тому композиторське мистецтво Володимира Байкіна слугує сучасникам і нащадкам, виховуючи високі почуття до рідного краю.
Всі ці властивості принесли композиторові заслужену оцінку. Йому присвоєно звання лауреата літературно-мистецької премії імені Олекси Кобця та лауреата премії імені Порфирія Демуцького.
Характерно, що пісні Байкіна все частіше звучать по радіо та телебаченню.
Він завжди чурався гонитви за новизною заради новизни. Та разом із цим Володимир Байкін був і залишається справжнім новатором, відкриваючи нові пісенні обрії.
Ірина Апалькова, хормейстер. [ Згорнути уривок ]
|