Культура масова і популярна : теорії та практики
Тарас Лютий
— Агенство "Україна",
2007.
— 123 с.
— (Серія: замовляйте у мене febry@ukr.net).
— м.Київ. — Наклад 600 шт.
Можливість автографа.
ISBN: 966-8136-56-Х
ББК: 60.55+87.8
Жанр:
— Філософське, релігійне
— Філософія культури
Анотація:
У монографії розглядаються головні засади, чинники й поняття теорій масової і популярної культури. Увагу приділено ключовим концепціям дослідження окреслених явищ постіндустріального суспільства: марксизм, неомарксизм, структуралізм, семіологія, постструктуралізм, постмодернізм, соціальна критика, культурний автономізм тощо. Аналізуються владні аспекти глобалізації, ідеологічні та релігійні параметри масової і медіа-культури, світоглядні запити культурології туризму, а також доля інтелектуалізму у світі інформаційних технологій. Розвідка спирається на реалії прояву маскульту та поп-культури у цивілізації західного типу і в українському контексті.
Лінк із зображенням книжки:
|
Сьогоденні обставини, пов’язані з рухливим розвоєм культури, ненастанно породжують зміни, котрі позначаються глибокою трансформацією свідомості людини сучасної цивілізації. Новітні процеси глобалізації чинять безпосередній вплив на формування парадигми, що приходить на зміну дотепер усталеному структуруванню та співвідношенню між різними сферами культури, які впливають одна на одну, створюючи різноманітні рівні модифікацій.
Царина культури, де найбільш яскраво відстежуються означені ходи, здобула назву масової та популярної культури. Тривалість транзитивного періоду культурного буття України позначається ... [ Показати весь уривок ]
своєрідністю рис переходу від колишньої моделі радянського суспільства з його специфічними характеристиками плановості й масовості до модерних всеохоплюючих тенденцій, за яких культура дедалі змінюється, релятивізується й витворює нові різновиди взаємозв’язків.
У зв’язку з нещодавніми тенденціями, що відбулися у суспільно-політичному житті нашої країни та пов’язаним з ними інтеграційним курсом України до європейського співтовариства, виникає нагальна проблема дослідження суто українських особливостей масової свідомості, у якій закарбувалися й переплелися геополітичні, національно-культурні, ціннісні, ментальні та інші фактори соціокультурного буття.
Світові дослідження масової та популярної культури вже давно стали частиною навчальних програм та досліджень гуманітарних та суспільних наук. Тепер приходить час і для вітчизняної науки зробити цей крок. Однак, якщо переважна більшість подібних досліджень концентрується на аналізі західних постіндустріальних суспільств, то специфіка нашого дослідження мусить розширюватися і до рубежів інших типів суспільного буття, зокрема, східноєвропейського зразка. Бо саме тут утворюється у дечому відмінний конгломерат диспропорцій та розподілів поміж різними сферами культури: інформаційною, економічною, політичною, суспільною тощо. [ Згорнути уривок ]
|