Зворотний шлях : поезії, оповідання
Богдан Манюк
— Папуга,
2010.
— 120 с.
— м.Львів. — Наклад 400 шт.
Жанр:
— Поезія
— Проза
Анотація:
До книги увійшли рубаї, ліричні поезії, сатиричні твори, оповідання, написані здебільшого. у 90-х роках минулого століття. Назва книги "Зворотний шлях" має, насамперед, символічне значення. Автор, усвідомивши високе призначення людини, повертається з тих шляхів, які, на його думку, не сприяли самоутведженню і упевненому душевному поступу.
Лінк із зображенням книжки:
|
...Не зміг вгамувати жаги: зустрівши на пасовищі, освідчився дівчині в коханні, незграбно так, то біліючи, то червоніючи.
Спекла рака і вона:
- Це вівцям ти казочку таку розповідаєш, - окинула оком отару. Здивована і вкрай спантеличена, позадкувала. А за якусь хвилину перекинулася вверх ногами, перечепившись через вівцю, що підсунулася під ноги.
- О, чортяко безрукий, зажди... Засміялась лунко, мов дзвінок, затупотіла по стежці, тікаючи від химерної пригоди.
Навіть не усміхнувся у відповідь на дівочий сміх. Боліла душа. Довго. День за днем. Мислив: “Із калікою інакше не можна – тільки жартома, ... [ Показати весь уривок ]
із сміхом. А як іще? Знай своє місце, каліко! Ну кому ти потрібен”, - картав себе, жалів, що так необережно кинув у душу полум’я, і тепер у ньому догорає найсокровенніша мрія – бути разом із Ганною – назавжди.
Хоч і попрощався із мрією, не вмирало кохання. Вже й сам йому смерті просив. Та не збайдужів, швидше навпаки... На свято Андрія пристав до парубоцького гурту. Бешкетували. Мову про дівчат завели. І раптом – ножем у серце – слова сільського гультяя.
- До Ганни залицятимусь, - кинув на вікно гультяй, - їй Богу, невинності позбавлю, а то...
Не добазікав: стисли за шию напівруки – аж посиніла. Ледве відтягли хлопці каліку від переляканого верзили. І захистили, коли, оговтавшись, той згадав про кулаки...
І поширилися селом чутки, що, свіжа напасть до каліки вчепилась, бо навіщо йому той сердечний розмай: терзатимуть цвіт кохання морозили буденщини. На самотині. Безжально... [ Згорнути уривок ]
|