Вітри часів : Поетична збірка патріотичної поезії
Антоніна Спірідончева, Надія Чорноморець, Вікторія Івченко, Тетяна Яровицина, Влад Лоза, Юрій Рудницький, Людмила Шаренко, В’ячеслав Пасенюк, Олексій Осипов, Олег Максименко
— Видавець Федоров О.М.,
2018.
— 144 с.
— (Серія: Київ ПОЕТажний).
— м.Київ. — Наклад 200 шт.
Тверда обкладинка.
ISBN: 978-617-7380-53-4
Жанр:
— Поетичні антології
Анотація:
Літературний клуб «Київ ПОЕТажний» представляє десять сучасних українських поетів у патріотичній збірці «Вітри часів». Мета книги – без банальщини, пафосу і вишиватництва показати якнайширший спектр патріотичних проявів українців: від квітучої любові і милування до глибокого вболівання, від молитов до радикалізму, тут доброта і милосердя контрастують із вовчою суттю воїна. Екологічні, краєзнавчі, історичні мотиви, виплески давніх і новітніх повстань і війн дали назву збірці – «Вітри часів».
Лінк із зображенням книжки:
|
Передмова
Книга поезій «Вітри часів» не випадково виходить на спаді читацького інтересу до творів про Майдан і війну на Донбасі. Тому що вона не про це. Вона – про патріотизм. В усіх проявах, на всій території і в усі часи. Без банальщини, пафосу і вишиватництва. Вона не з тих книжок, що шукають масового читача.
У збірці немає декларативного патріотизму. До друку обирались вірші, написані не «на тему», не «у збірку» і не «на злобу дня», але такі, що стосуються України і за якими можна оцінити ставлення авторів до подій, явищ, місць. Тому в збірці присутні екологічні, краєзнавчі, історичні мотиви, ... [ Показати весь уривок ]
роздуми про сьогодення і те, з чим крокувати у майбутнє.
Мета збірки – представити якнайширший спектр патріотичних проявів українців: у почуттях – від квітучої любові і милування до глибокого вболівання, в реакціях на події – від молитов до радикалізму, а доброта і милосердя тут контрастують із вовчою суттю воїна.
Природно, що частина творів стосується війни на Донбасі і політичної кризи. В прицілі як зовнішній ворог, так і внутрішній. Наміри також різні: від суто оборонних до «стати під Москвою». Не оминули увагою і волонтерство, як особливий тип світогляду і емоційності.
Збіркою охоплено різні регіони України, включно з Кримом. Причому так, що відчувається, чим вони «дихають». Читач може вдихнути повітря ще мирного Донбасу чи Карпат... і відчути різницю.
У «Вітрах часів» багато творів, що відсилають до історії. Трипільці, скіфи, варяги; турецькі яничари, князі Речі Посполитої, солдати Московії, а згодом і Радянський союз – в позитивній чи негативній оцінці знайшли своє місце на сторінках книги.
Значна кількість творів, що увійшли до збірки, були написані до Революції гідності. Вони не лише передають чесні почуття авторів перед тим, як в країні відбулося загальне загострення патріотизму, але й в них можна розгледіти, як зріли і закипали майбутні спротив і війна.
Завдання, яке ставив перед собою упорядник (крім вже згаданого) – не допустити одноманітності творів і авторів, а також великої кількості авторів. Представити тему якнайширше і водночас якнайкомпактніше. До книги увійшли поетичні добірки десятьох сучасних поетів, не схожих між собою, кожен зі сформованим стилем і впізнаваним обличчям. У той же час відібрані для друку твори є частиною «своєї» теми, яку автори опрацьовували протягом тривалого часу. Саме тому сформовано значні за обсягом добірки кожного автора, а поети, у яких знайшлося по кілька творів на гарячу тему, упорядника не цікавили.
До слова, у збірці витримана гендерна рівність (50:50), представленість всіх вікових категорій (наймолодший учасник закінчує школу, найстарший – пенсійного віку). Більша частина творів – українською мовою, менша – російською, що відповідає мовній ситуації в Україні і не виключає патріотичності двомовних чи російськомовних авторів. Важливо і те, що не всі автори є корінними українцями, а поріднились з Україною внаслідок міграційної дифузії пізнього СРСР.
Тож «Вітри часів» справді є розмаїтою збіркою і широко охоплюють тему за умови компактності.
Звісно, книга втрачає в читацькій аудиторії, бо гаряча тема протистоянь на Майдані і війни встигла охолонути (хоч війна на Сході вирує і досі), читацький інтерес до поезії відповідної тематики згасає (а чи був він дійсно читацьким?). Зате у книги «Вітри часів» більше шансів потрапити до рук тих, хто її справді прочитає (а не зробить ритуальну патріотичну покупку), кому цікаво осягнути, які ми всі різні і якими багатогранними є почуття до нашої спільної країни.
Антоніна Спірідончева [ Згорнути уривок ]
|