33 герої укрліт : збірка інтерв'ю з українськими письменниками
Ірина Славінська
— Фоліо,
2011.
— 412 с.
— м.Харків. — Наклад 1500 шт.
Тверда обкладинка.
ISBN: 978-966-03-5624-5
ББК: 84.4УКР
Жанр:
— Збірки інтерв'ю
— Збірки критичних статей
— Літературні портрети
Анотація:
До книжки «33 герої укрліт» увійшло 33 інтерв’ю «Від А до Я» (в народі – «абеток»). Героями стали видатні українські письменники двох останніх десятиліть. Це унікальні розмови з 33 харизматичними авторами. Проект «Від А до Я» стартував у січні 2010 на сторінках інтернет-видання «Українська правда. Життя».
Лінк із зображенням книжки:
|
Від Славінської
Ви знаєте, що спільного між сучасними українськими письменниками та західними топ-моделями?
Їх єднає формат інтерв’ю «від А до Я» - за літерами алфавіту. Свого часу його нерідко траплялося бачити в західноєвропейському глянці. Зазвичай цей формат виручав журналіста в двох випадках.
По-перше, інтерв’ю за літерами алфавіту допомагає почути щось цікаве від тих, у кого вже питали, здається, про все. По-друге, несподіваного виміру може набути розмова з тими в кого ніби й немає, про що питати – це стосується насамперед дуже молодих або дуже таємничих і не публічних осіб.
Протягом ... [ Показати весь уривок ]
2010 року інтернет-видання «Укранська правда. Життя» спробувало перейняти цей досвід і розпочало проект «Абетка». За рік було створено 33 інтерв’ю з ключовими сучасними українськими письменниками.
Як це відбувалося?
Є 33 літери української абетки. На кожну з них придумувалося слово – це робив або співрозмовник, або я. Кожне слово викликало певні асоціації, які співрозмовник озвучував, диктофон записував, а я допомагала співрозмовнику розвинути міркування в який-небудь цікавий бік.
Попри позірну простоту, проект «Абетка» почав набувати несподіваного розмаху.
Спочатку виявилося, що багатьом письменникам «Абетка» допомогла «відкрити чакри» (за формулювання дякую Анатолію Дністровому). Справді, ця відкрита-закрита система з купою можливих варіантів розвитку розмови допомагає зачепити незвичні теми. Мій особистий хіт: Олесь Ульяненко, котрий розповів, що з дитинства любить солодке, особливо желе.
Проект «Абетка» стартував у січні 2010. У вересні стало ясно, що «Українська правда. Життя» зібрала унікальний контент: розмови чи не з усіма ключовими персоналіями сучасної української літератури. Щось подібне пропонували хіба що антологія «Іменник» (1997 рік) та Мала українська енциклопедія актуальної літератури «Плерома» (1998 рік).
Звісно, не йдеться про повну добірку всіх знакових авторів. Очевидною стане відсутність деяких важливих імен. Причини різні. Переважно житейські. Звісно, я не буду називати імен тих, хто не захотів узяти участь у проекті.
Натомість маємо 33 харизматичні літературні особистості. У «Плеромі» Володимир Єшкілєв свого часу влучно визначив літературну харизму як вихід «за межі внутрішньолітературних, професійних практик».
В цій книжці зібрано 33 розмови з письменниками, що змогли вийти за межі літератури. Настав час походити цими стежками. [ Згорнути уривок ]
|