Двадцять письменників сучасної України: до 20-ї річниці незалежної України : антологія
Галина Вдовиченко, Лариса Денисенко, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Олександр Ірванець, Максим Кідрук, Степан Процюк, Ірен Роздобудько
— Фоліо,
2011.
— 379 с.
— м.Харків. — Наклад 7500 шт.
Перевидання. Тверда обкладинка.
ISBN: ISBN 978-966-03-5741-9
Жанр:
— Проза
Анотація:
Збірка, що присвячена 20-й річниці незалежності України і вийшла у видавництві «Фоліо», презентує творчість представників сучасного українського письменства, чиї імена вже давно відомі широкій читацькій аудиторії. Це й Оксана Забужко з її інтелектуальною прозою, і Сергій Жадан з його урбаністичною тематикою, і Ірен Роздобудьмо з її глибоким проникненням у психологію жіночої душі, і Юрій Винничук, котрий тонко відчуває український національний колорит, і Лада Лузіна, яка з захопленням займається творенням новітніх міських міфів та багато інших.
Вони різняться за віком, літературним досвідом, жанром, в якому працюють, про те всі разом доповнюють одне одного, створюючи цілісну картину сучасної української літератури.
Зміст:
Галина Вдовиченко "Брат", Юрій Винничук "Танго смерті", Лариса Денисенко "Гербарій", Любко Дереш "3D для Європи", Володимир Єшклієв "Таємні джерела сімейного порозуміння", Сергій Жадан "Атлас автомобільних доріг України", Оксана Забужко "Оце!!!" (З роману "Музей покинутих секретів"), Роман Іваничук "Домороси" (З роману "Хресна проща"), Олександр Ірванець "Білорусь", Максим Кідрук "Навіжені", Андрей Курков "Форель a' la нежность", Лада Лузина "Ночь Киева", Таня Малярчук "Aurelia aurita (медуза)", Марія Матіос "Апокаліпсис", Юрко Покальчук "Подорож довкола себе", Євген Положій "Там, де чисто і тихо", Степан Процюк "Ходулі для Морозенка", Ірен Роздобудько "Гуцулка Ксеня", Наталка Сняданко "Дідова історія", Олесь Ульяненко "Наказ".
Лінк із зображенням книжки:
|
Уривок з оповідання "Брат":
- Ми під вікном! - каже він у мобілку й одночасно показує малому на другий поверх: - Он там лежить мама. Дивись туди.
І малий бачить в одному з вікон мамине обличчя, однією рукою вона притримує на грудях халат, а у другій стискає телефон. І усміхається.
Малому чути її голос у татовій мобілці:
- Бахили! – каже мама. – Чому ви у бахилах?
Обидва опускають очі долу. Справді у бахилах.
Тато здирає свої, присідає навпочіпки перед малим, озирається: де тут смітник?
- А шапка де? – чує малий і тягнеться рукою до голови.
- А де твоя шапка? – запитує ... [ Показати весь уривок ]
тато.
- Не знаю, - дивується малий. – А-а! Мені тут у рукаві щось тисне.
Тато витягує йому з рукава шапку, надіває на малого.
З мобілки – мамин сміх.
- Ото залиши вас без нагляду, - каже вона. – Почекайте, зараз вам когось покажу.
Малий з татом прикипіли поглядами до вікна, стоять витягнувши шиї.
Ось і мама, у її руках - білий згорток, щось у ньому ворушиться кругле, рожеве.
- Я ні фіга не бачу, - каже малий, - візьми мене на руки.
- Що за слова! – батько підхоплює малого на руки. – Тепер бачиш? Бачиш брата?
За вікном мама теж трошки повертає пакунок, нахиляє його, тато знизу тягне малого вгору, але це мало що дає, малому шкода, що тато так старається і усі його зусилля даремні, і він каже: - Бачу.
- Дай йому мобілку, - чути мамин голос. – Бачив?
- Бачив, - відповідає малий.
- І як він тобі?
- Нічого особливого.
- Я скучила за тобою, - каже мама. - Я хочу тебе поторсати. Понюхати тебе хочу.
- Я чистий, - каже малий. – Мене вчора тато купав.
Мама сміється.
Тато з мамою ще говорять про памперси, ліжечко, візочок та кропну водичку, а тоді – про те, що сьогодні, найпізніше завтра, треба заплатити за навчання малого, і ще – про те, що бульйон треба зварити на маленькому-маленькому вогні і принести мамі, а решту щоб їли самі. Малий збирає серед опалого листя каштани, і коли кишені випинаються від стратегічних запасів, тато бере його за руку: ми майже спізнилися! Вони машуть мамі - і біжать до машини.
- Хір ай е-ем! – перекрикують вони один одного у салоні під музику. – Рок ю лайк е хьюріке-ейн!!!
- Малий, - зупиняється тато на півслові. – Ми забули твій сніданок. Що ти їстимеш після англійської?
- Я маю яблуко та печиво, - заспокоює його малий і показує яблуко, яке вже встиг надгризти.
- Ага, - каже тато. – Дивись, щоб з’їв. Поки ти будеш на заняттях, я дещо куплю для брата.
- І мені щось купи, - нагадує малий.
- Звісно, що й тобі, - погоджується тато. - І мамі.
- А як він у мами в животі узявся? – запитує малий. – Як мій брат там опинився?
- Почекай, - каже тато, - таке складне перехрестя. Як вони їздять, ти можеш мені пояснити?.. Ніхто нікого пропускати не хоче. Тут таке діло. От зернятко у яблуку, так? З нього виросте яблунька, і вона згодом дасть плоди, а з нового зернятка знову виросте деревце, розумієш? Так і людина, вона теж як маленьке зернятко росте-росте всередині яблучка, а потім народжується, і далі росте, вже як маленьке деревце. Розумієш?
- Розумію, - відповідає малий.
На заняття з логіки влітають, коли троє одногрупників малого вже сидять за столом з викладачем, узявшись за руки: «Доброго дня!» - вітаються усі з усіма.
- Доброго дня! – каже малий. – У мене вчора брат народився.
- Вітаємо! – Ганна Василівна розкладає перед кожним карточки з малюнками. – І до роботи! Що на цих малюнках зайве? Хто перший відповідатиме?
У малого на картинці - кріселко, шафа, горнятко, поличка.
- Горнятко зайве, - каже він. – Воно скляне.
- Не тому воно зайве, - виправляє викладач, - а тому, що це посуд, а решта – меблі.
- І ще тому, що усе дерев’яне, а воно скляне, - наполягає малий.
- Ну добре, - погоджується викладач, - воно зайве за двома ознаками.
За дві години татова автівка перетворилася на вантажівку. Кріселко малого з усіх боків обкладене пакунками, у багажнику – візочок у целофановій упаковці. У тата - піднесений настрій: він хвалиться малому, що усе встиг, оббігав увесь дитячий супермаркет, але закупив, що треба.
Прищіпнув малого паском безпеки. Рушаючи, подивився на нього у дзеркало заднього виду.
- Щось ти не в гуморі. Наклейки не отримав?
Малий мовчки показав руку – на тильній стороні долоні красувалася наклейка з Блискавкою Маккуїном. Героя мультфільму «Тачки» малий вибрав собі як оцінку за роботу на уроці англійської.
- То що сталося?
- Олег штовхається і копається.
- Чого це раптом?
- Не раптом. Він завжди штовхається. Микола вчора від нього плакав. І Сергій. А сьогодні я.
- Ти впав? Вдарився?
- Спиною вдарився.
- І головою?
- Я не пам’ятаю. Ні, головою – ні.
- Не нудило тебе?
- Ні.
- А Ганна Василівна що?
- Вона його насварила. Але більше Ольга Василівна насварила, він з її групи.
- Скільки тобі казати: на кожного любителя битися знайдеться кулак. Ображають, лізуть, роблять боляче – ввали з усієї сили, щоб не полізли більше. Плакав він! Дивися на нього! Якби він випадково тебе штовхнув – інша справа, а то ж він вас усіх по одному лупцює, а ви плачете. Як би розвернувся, як вмазав, аби він двічі подумав перш ніж до тебе підійти знову. Чуєш мене?
- Чую, - тихо лунає з заднього сидіння.
- Ми вже говорили з тобою про це, ти забув, чи що? Забув?
- Не забув.
- У чому тоді річ? Налякався?
- Ні.
- Ще раз кажу: нікого не бійся, захищайся. Тих, хто вміють захищатися, не б’ють. Ти ж вмієш, чому не відповів?
- Мені його шкода.
- Шкода?
Тато зупиняє машину на світлофорі і обертається до малого.
- Шкода його? А своїх друзів не шкода? Себе не шкода? Поки навчишся словами захищатись, захищайся як можеш. У писок – і все.
Малий дивиться у вікно.
- «Скорпіонс»? – пропонує тато.
Малий ледь помітно хитає головою: ні.
- А-ну, подивись, що там біля тебе ліворуч, - каже тато.
Малий повертає голову.
- Ліворуч, - повторює тато.
Малий дивиться у протилежний бік.
- Машинка! – вигукує він. – Та, що колір від холоду змінює?
- Вона! – підтверджує тато.
Малий розкриває упаковку:
- Коричнева! – тішиться він. – Вона після морозилки стане жовтою, ось побачиш. У Миколки така є.
У ліфт за ними ледве встигає вбігти огрядна сусідка, про яку мама говорить: «та, якій завжді усе треба знати». Її мало не притискає дверима. Вона обводить поглядом пакунки у тата в руках, упаковку підгузників, яку тримає малий.
- Вітаю! – усміхається вона. – Скільки усього треба для немовляти! Га? Зараз дитина – дороге задоволення. А з другого боку – і хороший привід підзаробити. Була б молодшою – сама б народила, замість на роботу ходити, га? – і сміється, її друге підборіддя трясеться. – Дивися, малий, тепер все, тепер батьки любитимуть меншого, а тебе змусять за ним дивитися, як мене за моєю сестрою свого часу. Буде лежати попісяний, покаканий, плакати буде «е-е-е!», «е-е-е!» - ось побачиш!
Двері ліфта розсуваються.
- Стара відьма! – голосно каже малий, виходячи з ліфта.
Сусідка ахає, двері зачиняються.
- Ти що здурів? – тато ледве тримає покупки, вони, здається, ось-ось випадуть з його рук. – Що ти собі дозволяєш?
- Я захищаюсь! – відповідає малий.
- А ну витягни мені з кишені ключі! - каже тато.- Швидко. Дивися на нього! Відьма стара!.. [ Згорнути уривок ]
|