Романтика протесту у великому місті.

Романтика протесту у великому місті

02.05.2012

Кушнір Антон. URBAN STRIKE

"Хрещатик" продовжує знайомити читачів з минулорічними лауреатами та номінантами літературного конкурсу "Коронація слова". Пропонуємо вашій увазі дипломанта конкурсу — роман молодого київського письменника та журналіста Антона Кушніра "Urban Strike".

Автор пропонує поринути в життя молодих людей, які винайшли спосіб боротися з нездоровими явищами в суспільстві. Головні герої книжки — члени угрупування Urban Strike — з одного боку, екстремали, що грають у футбол у підземній річці чи залазять на дахи, опори електропередач. З іншого — це небайдужі громадяни, які намагаються своїми акціями протесту привернути увагу до тих чи інших міських проблем: розмальовують рекламні білборди, приносять димовуху у МакДональдс або малюють силуети розчавлених пішоходів під припаркованими на тротуарі автомобілями.

Подібні акції проводилися і проводяться досі в різних містах світу, починаючи від звичних флеш-мобів, адже молоді люди завжди є найактивнішою та найрадикальнішою частиною суспільства, схильною до максималізму та боротьби. "Усі персонажі вигадані або ж "скомпільовані" з багатьох людей, — розповів "Хрещатику" Антон Кушнір. — Натомість деякі сюжетні події дійсно мають прототипи, хоча в тексті подаються дещо інакше, ніж було насправді. А от місця, де відбуваються події, майже всі цілком реальні. Особистий досвід діґґерства, графіті тощо, звісно, надихнув та дав цікавий матеріал. Однак "Urban Strike" — це однозначно "фікшн". Втім, в образі головного героя — журналіста Майка, все ж вгадується сам автор. І певно, що найдивнішим персонажем є Ульріка — дівчина, яка з’являється у житті Майка невідомо звідки, а потім поселяється у його квартирі, маючи при собі лише книгу про німецьку терористичну групу. Вона періодично зникає та повертається, не розповідаючи про себе нічого. Власне, саме через цю дівчину без імені та пам’яті і виник задум роману.

Книжка написана гарною українською мовою і буде цікава не лише молоді, а й усім, хто бажає ближче познайомитися з ідеалами та життям покоління, яке виросло у буремні 1990-ті.

Марія Бєляєва

(Джерело: Хрещатик)