Рецензія на книгу Марини Соколян "Кодло".

Рецензія на книгу Марини Соколян "Кодло"

06.05.2010

М.Соколян. Кодло : Експериментальне дослідження

Не так вже й давно видавництво Факт започаткували серію "Exceptis excipiendis" (усе, окрім того, що варте винятку). В анотації написано, що в цій серії ми не зможемо знайти нудних і безбарвних творів. Не знаю, як там інші, а книга, з якою довелося познайомитися мені, назвати нудною просто unreal.
Ось я тримаю в руках цю привабливу книженцію з не зовсім привабливою назвою "Кодло". Але таємне місце, в яке потрапила головна героїня твору Ірма Коник, а саме "Human Science School" навіть кодлом назвати важко. Методи навчання нелюдські та ще до того ж настроюють людину на психологію "Людина людині - вовк". Звичайно, такі випускники зможуть стати провідними "рекламщиками", але чи зможуть стати людьми? Є ще одне "чи". Одразу ж на таємничій посвяті студентам повідомляють, що не кожен стане випускником Школи. І постійно йдеться про якесь випробовування. Що ж за випробовування? Це Вам слід пройти це випробовування. Скажу тільки, що не варто вірити першій же безглуздій ідеї. В Школі панує обман. Тотальний обман і тотальна нещирість. Марина Соколян робить висновок, що властивість обману або погубить людство, або дасть нові можливості. В творі ж нові можливості обману ледь не загубили купу людей.

Якщо ви хочете стати професійним шахраєм, іміджмейкером або політиком - це 100-відсотково книга для Вас. Надзвичайно цікаві конспекти з таких екзотичних дисциплін, як методи впливу на громадську думку, методи фальсифікації історії, теорія можливих світів дуже вдало вкраплені в текст, а крім того, подається їх часткове застосування на практиці, що, звичайно ж, набагато цікавіше, ніж суха теорія. Напевно, саме тому теорії присвячено в сотню разів менше чорнявих літер. З книги можна дізнатися про різноманітні приладдя для тортур, традиції протестантської релігії та багато чого іншого.
Чи зможете Ви відгадати теорію походження Школи? Пам’ятайте, можливо саме Ваша теорія виявиться правдивою, адже це занадто загадкове місце для простеньких сторі.
Якщо Ви тримаєте цю книженцію в руках, вітаю Вас, ви прийняті до Школи Містифікаці, де проходитимете курс навчання, якщо витримаєте його. У Вас немає нічого позаду, є тільки близько двохсот сторінок місцями моторошного, місцями досить повчального, але кожною літерою захоплюючого тексту. За жодних обставин не вірте у все, що видруковане на сторінках книги, це лише фокус, це лише гра, яку треба просто успішно дійти. Її мета не першим дійти до фінішу, а дійти туди взагалі, тому дочитавши це експериментальне дослідження до останнього символу, ставте галочку навпроти свого прізвища - Ви переможець!

Величезна дяка видавництву "Факт" за надану книженцію.

Богдан Логвиненко

(Джерело: Сумно)