Динамічна проза від Петра Яценка.

Динамічна проза від Петра Яценка

01.12.2012

Яценко Петро. Cічкарня, або Остання подорож мого діда : роман

Книжка молодого львівського автора містить роман "Січкарня" та два оповідання: "Морозиво" і "Улюблена коза селянина Сидорова".
Проза Петра Яценка динамічна, багата на майстерно виписані діалоги, не позбавлена цікавих рефлексій. Роман "Січкарня", попри невеликий обсяг, розгортає панорамну картину життя головного персонажа Миколи, майстра та винахідника, від років його дитинства і до смерті. Оповідь ведеться спершу з нейтральної точки зору, а потім – крізь призму погляду його внука, що говорить від першої особи.
Головним завданням свого життя Микола, сім'я котрого пережила прихід комуністичної влади, голодомор та війну, бачить виготовлення надзвичайно потужної січкарні, котра б змогла перемелювати на порох будь-яку речовину, буквально, перетворювати життя на смерть. Ця досконала, у візії персонажа, машина потрібна для війни із заклятою землею-чорноземом, котра міцно тримає родаків Миколи при собі, фактично перетворюючи їх на своїх рабів, змушуючи дбати про насущне й не даючи ходу їх вищим пориванням. Протистояння землі та людини розростається до своєрідної антиутопії – проект Миколи повинен розірвати давнє закляття і звільнити уярмлений люд від влади землі.
Книжка багата на влучно спостережені побутові деталі (це стосується і роману, і оповідань), тут багато цікавих роздумів про покликання, життя та смерть, котрі подекуди штучні й грішать зайвим пафосом, проте у тканині тексту виглядають цілком логічно. Полишаючи осторонь деяку конспективність та схематизм розказаної історії, а також подивувавшись, як видається, принциповому збідненню еротичної складової життя персонажів, вважаємо, що автор запропонував читачам текст високої якості й має неабиякі перспективи у дальшій літературній творчості.

Ростислав Семків

(Джерело: Бі-Бі-Сі Україна)