6 детективів, які соромно не прочитати.

6 детективів, які соромно не прочитати

26.03.2014

Івченко Владислав. Найкращий сищик імперії на службі у приватного капіталу : Пригодницько-детективний роман

Роман Івченка тут зовсім не за якоюсь ефемерною квотою на українські тексти – нема такої, а якщо й була б, то "Найкращого сищика" я поміщав би в кожен огляд, без урахування тематики. Бо роман направду чудовий, найкращий український детектив (сищик!) бозна з яких часів.

І важить тут не так стилістична майстерність чи вміння єдино правильно намацувати і закручувати сюжет – автора іноді підводить слух і він затягує оповідь, як те, що можна назвати енергією тексту. Івченко пише з таким запалом і віддачею, якою можуть похвалитись далеко не всі загальновизнані авторитети. Видно, як все це письменник обожнює і любовно обходить колами. І, безсумнівно, це грає на нього.

Іван Карпович Підіпригора – ні, не Фандорін, не Холмс і не Пуаро. У Івченка чудова жанрова пам'ять, але він не той, хто конструює (хоча персонаж на ім’я Гольмц таки з’явиться) , він той, хто оповідає. Оповідає про колишнього філера царської охранки, простолюдина з походження, що пішов на відпочинок, купив хутір, і тут би йому й заспокоїтись, але ж сищик – то не професія, а доля. Тому Іван Карпович як головний таратор і про порнофільми в Одесі 10-их років минулого століття розкаже, і про сектантів-канібалів не змовчить, і про Тунгуський метеорит повідає. А найкраще в цьому те, що цю збірку оповідань (насправді майже роман), другу в серії про Підіпригору, можна читати з будь-якого місця без втрати на цікавості – і це прикметна річ.

Роман Івченка варто пропонувати тим, хто гидує українською класикою: розуміння того, що герої Нечуя і Підіпригора живуть в один час, може добряче струснути свідомість і змусити замислитись. Сильно замислитись.

Акуніну, чий проект вже стільки років бездарно конає, слід уважно придивитись до "Сищика". Самоцінні, хай сто разів філігранні ретро-витребеньки на тлі пульсуючого життя неминуче тьмяніють. Нам же залишається лише тішитись – Іван Карпович, за останніми даними, рушає на Першу світову про що ми маємо шанс дізнатися в наступній книзі.

Євген Стасіневич

(Джерело: Insider)