Казки Великого Лугу.

Казки Великого Лугу

02.03.2015

Е.Заржицька. Великий Луг над Дніпром: казки і легенди : казки і легенди

До збірника "Великий Луг над Дніпром" увійшли три десятки авторських казок, але вони написані так незвичайно і настільки правдиво відтворюють народну традицію, що часом не віриш, ніби можна було все те вигадати. У цих казках і легендах повністю враховані особливості побудови народних казок, використовується барвиста лексика, актуалізовані національні архетипи. Окрім того, сюжети цих творів прив´язані до певної місцевості – до Наддніпрянщини, а точніше до Великого Лугу, який, як відомо, "батько" усім козакам. Нині це, на жаль, затоплена місцина, колись багата на дичину і поросла очеретами, але сам архетип у національній свідомості залишився.
Книга поділена на три розділи: "Казки про тварин з берегів Дніпра", "Казки про наддніпрянців", "Легенди Великого Лугу".
У першому розділі читач знайомиться із самотнім кабанчиком, який потоваришував з каченям і зрозумів, що має бути собою; полохливим зайцем, що навчився грати на чарівному барабані; лінивою вороною, яка усіх інших лісових мешканців об´їдала; розумною жабою, що змогла помститися ненажерливій щуці; легковажним лінивим горобцем; сміливим маленьким метеликом; кмітливою ящіркою, яка провчила пожадливого півника; жертовною мамою-лисицею, що вигодувала вовченят, як рідних; хитрим вужем, який видавав себе за гадюку, та багатьма іншими.
Кожна казка має чітку, але ненав´язливу мораль і містить моделі поведінки, які легко зчитуються через вчинки головних персонажів.
Друга частина книги зовсім інша. Тут головними героями стають люди, які живуть у незвичайному світі, повному легенд, частину з яких вони творять власноруч. Чарівництво, базоване не сміливості, щирості і героїзмі, – частина їхнього життя: сирітці Орисі допомагає небесний посланець Сонячний чоловічок; рибалка Василько від усього серця закохався в русалку, яка ще в людському житті тікала від татар і кинулася в річку, і прагне її порятувати від небуття; молодий музика Звенигор помандрував на острів Душ Праведних посеред Дніпра, а молодий лоцман Михайло побував на іншому острові в гостях чортів і зміг їх перехитрити; козак прослужив три роки у Морського Царя, навчав морське військо козацькій бойовій майстерності; останнім подарунком для Юрка від батька стало чарівництво, завдяки якому можна миттю побудувати бронзовий міст, викликати срібний човник і золотого коня, який літає швидше за вітер; козак Швидкогляд – хитрий характерник, який може й за себе постояти, і пихатих панів провчити; захищають свій народ чорноока козачка Стеша і троє братів, наділених чарівними здібностями; матір іде за жадібним сином, перетвореним на камінь, у чарівну печеру зі скарбами водяника; святий Миколай у подобі старця навідується до самозакоханих дітей козацької вдови Ганни...
Цей розділ показує: за добро віддячується добром, а за зло – злом, навіть коли ображений про те й не думав, бо сміливість винагороджується, і так само за підступність отримаєш своє покарання. Лише людині обирати, на чиєму вона боці, але для того, щоб зрозуміти, який ти насправді, треба пройти випробування. Часто героями цих казок стають козаки – народні герої і заступники.
Останні розділ книги пояснює будову світу, а його героями часто є батько Небо і матінка Земля. Цей авторський погляд на світ захоплює, але також зовсім не суперечить народній традиції.
Маленьке курча стало єдиним, хто врятував землю від сутінків і засвітив Сонце; комети з´явилися через сваволю Вогню і його боротьбу з Водою і Вітром, та й Небо і Земля можуть посваритися; червона калина з´явилася з розтовчених бусин розірваного воронами намиста; бджолами стали працьовиті дружини ледачих чоловіків; Чумацький Шлях – то розсипана сіль з воза чумака, який досі розповідає казки зоряним сестрам; на річки перетворилися діти богатиря Славути, а першою кам´яною бабою стала знедолена красуня Діяна.
З того часу ходять люди до кам´яної Діяни, просять у неї допомоги, й оповідач цих казок і легенд також ходив, просив щастя для Вкраїни і волі для українського народу.
Навіть перелік казок показує, наскільки багатогранний цей збірник, але кожна казка самобутня і може сприйматися як окрема історія, а може, як петриківський малюнок, що прикрашає обкладинку, складатися у єдиний барвистий візерунок.
Також хочу відмітити велику кількість дуже гарних ілюстрацій, які кольоровими вклейками розміщені в кожному розділі.
Яскраві, веселі, пригодницькі казки з цієї книги, я думаю, не залишать байдужим жодного малого і дорослого читача.

Наталія Дев’ятко