Ми маємо краще вчити історію!.

Ми маємо краще вчити історію!

23.05.2015

Т.Литовченко, Литовченко Олена. Шалені шахи : Авантюрно-історичний роман

Тимур і Олена Литовченки. Шалені шахи. – Х. : Фоліо, 2014. – 316 с.
==========
Оноре де Бальзак колись зазначив, що добре написані історичні романи варті більше, ніж курси з історії. І справді, історія вчить нас багато чому і перш за все не повторювати чиїсь помилки, але чомусь люди дуже погано вчаться. Історичні романи – ось на що, перш за все люди мають звертати увагу! Саме тому, раз чи два на рік я намагаюся читати хоча б один історичний роман. Не буду вам перераховувати усіх авторів, яких я прочитала, але виділю один роман, що мені особливо сподобався. Це книга «Шалені шахи» Тимура та Олени Литовченко.

Книга написана цікаво, підкріплена історичними фактами (позаду є хронологічна таблиця), тому при бажанні можна перевірити той чи інший період, що описаний у книжці. Написано легко, літературною мовою, дотепно і цікаво. На відміну від звичайних підручників та сухих фактів, кожен образ героя прописаний досить чітко. Деякі дії головних та другорядних героїв обґрунтовані, що дозволяє бачити та сприймати їх мов живих… І справді, за цей час нічого не змінилося: підступність, підлість, зрада, ненависть, любов все це відбувається і зараз. Можливо, навіть, хтось так же грається і нами, бавлячись нашими долями, немов би ми пішаки, тури та королі. Початок інтригує: шаховий турнір, країна, пророцтво. Цікава версія. І справді, від «сили королеви» багато чого залежить. Чи не те саме відбувається зараз? Хто вже читав, той зрозуміє про що мова, а хто ні, не хочу розкривати інтриги, читайте та робіть власні висновки.

Всередині книги теж цікаві події, особливо глава про повстання Косинського. І знову ж таки сьогодення. Адже Рокитнянську пустош у Криштофа Косинського забрали не досить законно, у наш час це б назвали словом «віджали». Звичайно, людина яка втратила кревно зароблену землю та блага, буде противитись. Те ж саме ми спостерігаємо і зараз, хоча, на жаль, люди стали більш боязкими, але гідність ми ще не втратили і це тішить. І протягом всієї книги лейтмотивом іде лінія Острозьких, впливових магнатів. Знову ж таки, не буду порівнювати, але досить нагадує сучасність, і для кожного вона своя. Звісно, історія написана у підручниках з року в рік, може змінюватись, в залежності від того, для кого вона пишеться та для чого.

Цю книгу варто читати всім: школярам, бо у ній досить цікаво описані події та подробиці повстань Криштофа Косинського та Северина Наливайка. До того ж книга наповнена історичними постатями: Анна Ягелонка, Олена Острозька, Дмитро Сангушко та інші. Студентам, особливо тим, хто цікавиться альтернативною історією. Адже з книги можна почерпнути багато ідей, які підтверджуються частково хронологічною таблицею, додайте до цього трохи уяви, наполегливості, перелопатьте ще книжки з історії і доповідь готова! Просто пересічним громадянам також варто звернути увагу. По-перше, легко читається та цікаво написано, по друге, автори описують історію нашої рідної країни, яку ми повинні знати.

Сподіваюся, що, прочитавши книгу, ви також долучитесь до прихильників історичних романів та будете вивчати історію нашої країни. Може тоді, гросмейстерам-невидимкам буде важче маніпулювати пересічними пішаками, бо життя і справді схоже на партію у шахи, і варто знати: кожен пішак може перетворитися на більш важливу фігуру або просто залишитись осторонь. Вибір завжди є, і хочеться вірити, що все буде добре.

Лілія Зінченко

(Джерело: "Друг читача")