Перехрестя жіночих доль крізь століття.

Перехрестя жіночих доль крізь століття

20.06.2018

Тисовська Наталя. Київські канікули : Роман

Саме так можна коротко описати події книги Наталії Тисовської «Київські канікули». Кмітлива американська аспірантка Дженні Бартон вирушає у подорож заради дослідження «Жінки у Другій світовій війні» і навіть не підозрює, що опиниться у вихорі небезпечних пригод.

Її мандрівка стане справжнім відкриттям не лише сучасних проблем української держави, але їх зв’язку з давно призабутими подвигами тих, хто виборював незалежність вільної України.

Широке романне полотно вмістило в собі легендарну історію подвійної агентки Людмили Фої і сучасної героїні, яка веде свою боротьбу в умовах гібридної війни. За допомогою вдало підібраного наратора, а саме американської дослідниці, авторці вдається поєднати періоди протистоянь і неймовірних жіночих вчинків, які здатні не лише впливати на ситуацію, а стають важливими суспільно- політичними факторами розвитку української історії.

Неймовірне викрадення, втечі, вбивства, переховування, погрози судові слідства – це те, що викликає у читача напружене очікування і нервове занепокоєння щодо подальшої долі героїв. Літературний трилер з елементами детективу, який постійно лоскотатиме нерви і породжуватиме безліч питань. Це доволі оригінальна форма представлення історичного байопіку, де життя відомої агентки Людмили Фої стає приводом задуматись і глибше проаналізувати, яким є життя української жінки в періоди боротьби за незалежність.

Завершуючи свої враження, хочеться просто процитувати письменницю: «А може на війні завжди так. Надто мало часу разом, надто багато розлук, а кожна зустріч – немов стрибок у прірву».

Олена Семенишин