«Двотисячники» міряють поезію кілограмами.

«Двотисячники» міряють поезію кілограмами

11.10.2010

Романенко Олег, Захарченко Артем, Бабкіна Катерина, Коробчук Павло, Коцарев Олег, Леонович Микола, стронґовський, Богдан-Олег Горобчук, Ткачук Галина, Стахівська Юлія, Калитко Катерина, К.Хаддад. Дві тонни : Антологія поезії двотисячників

Поет Олег Романенко, 29 років, 63 кілограми, випустив у власному видавництві «Маузер» антологію віршів «двотисячників». Книжка називається «Дві тонни найкращої молодої поезії».

«Двотисячники» — покоління, літературне становлення якого припало на рубіж тисячоліть. Чому дві тонни? Бо це сумарна вага понад трьох десятків поетів, чиї вірші зібрано в антології — від 93-кілограмового Сергія Осоки до 46-кілограмової Олесі Мамчич. Вагу тут акцентовано ніби замість літературного маніфесту: ось ми в літературі є, і нас можна точно виміряти в певних координатах — вік, вага, а дехто подає ще й зріст. Зрештою, не гірший спосіб маніфестування: доводити «потрібність» поезії — марно, вона є та й годі. І є як фізичне явище, а не лише метафізичне. Водночас у цій назві ніби схована іронія до старших попередників, які вже «мають вагу» в літературі.

Про саму цю книжку можна сказати кілька хороших слів ще навіть до її прочитання. По-перше: серед нас завжди є певна кількість людей, яким хочеться знати щось про сучасну поезію. Але сучасна поезія — це та, якої не вивчають у школі. Отже, ця книжка втішить тих, кому завжди мало шкільної хрестоматії.

По-друге: кажуть, поет вимірюється не окремими віршами, а цілими книжками. Так само — і поетичне покоління. Отакі антології здатні показати поезію однієї генерації як певну цілісність. На це не всім щастить. Скажімо, антологія наших семидесятників вийшла колись за кордоном і залишається досі для нас недоступною, бо в Україні не перевидавалася. Ось іще чому добре, що вийшла в світ ця книжка.

Компанія «двотисячників» у ній постає як певна мистецька очевидність, різні голоси тут перегукуються й взаємодоповнюються. Зрозуміло, не всі вони згодом увійдуть до шкільних хрестоматій — але саме це надає книжці додаткового драматизму. У цьому сенсі молодість завжди драматична — ніхто не знає, де згодом опиняться багатообіцяючі імена. Коли вони поважчають — поезія полегшає...

Нарешті, ось яке спостереження: наші дівчата-поетки здаються іноді цікавішими, ніж хлопці, хоч і важать не набагато більше трьох пудів — як-от 55-кілограмова киянка Галина Ткачук чи 55-кілограмова сумчанка Лілія Лисенко.

Це, звісно, вельми суб’єктивні, хвилинні й неповні враження, але що поробиш: читач споживає поезію не тоннами, а міліграмами. І цієї антології вистачить надовго.

Віталій Жежера

(Джерело: «Газета по-українськи»)