Ірен Роздобудько: Він і Вона.

Ірен Роздобудько: Він і Вона

20.12.2010

Роздобудько Ірен. Він: Ранковий прибиральник. Вона: Шості двері : роман

Роман Ірен Роздобудько «Він: Ранковий прибиральник. Вона: Шості двері.» опубліковано у київському видавництві «Нора-друк» в серії День Європи, що покликана заохочувати до своєрідного діалогу між творами українських авторів і європейських.

Книга складається з двох різних, проте органічно поєднаних романів, і читача до останньої сторінки не полишає враження, що десь-таки сюжетні лінії перетнуться, долі зустрінуться і відбудеться довгоочікувана Зустріч.

Він – покоївка у мальтійському готелі, що прибирає зранку кімнати клієнтів. Як і більшість емігрантів, охоплений примарним сподіванням на краще життя та прагненням позбутись образів минулого. Переживши кілька пригод, втікаючи від власних ремінісценцій, він марно шукає щастя й спокою в екзотичних країнах, не усвідомлюючи, що віднайти справжню гармонію можна лиш . Одного разу головний герой випадково знаходить в готельному номері радянське видання своєї улюбленої книги – «Три товариша» Ремарка – , розпочинає захоплюючі пошуки її власниці і несподівано для себе… закохується. Віртуальне почуття до своєї співвітчизниці перетворюється на довгий і виснажливий шлях пошуку й пізнання себе самого.

Вона – типова сучасна Попелюшка, яка з бідної сирітки перетворилась на успішну бізнес-леді завдяки цілеспрямованості, наполегливості, креативності. Проте, навіть досягнувши життєвих вершин, героїня залишилась приреченою блукати в лабіринтах самотності. Доля приготувала їй чимало трагічних сюрпризів і випробувань: смерть і зрада близьких людей, знущання й нерозуміння з боку рідних, зречення і розчарування… Але хто з нас не мріяв в найскладніші моменти існування знайти порятунок в іншому вимірі реальності, відмежовуючись від жорстоких реалій буття? Такою винятковою здатністю з дитинства володіла головна героїня. Малюючи на стіні символічні двері, вона щоразу подорожує крізь простір і час, долаючи невидимі кордони і проживаючи ще одну реальність.

Оповідь ведеться неначебто у формі щоденника, таким чином Ірен Роздобудько продовжує властиві їй традиції психологізму. Цікавим цього разу виявилося вдале поєднання так званого жіночого й чоловічого романів. Невід’ємним атрибутом творів Роздобудько залишається любов до відвертих діалогів з читачем.

Слід сказати, що авторка залишає певний елемент інтриги й наприкінці твору – зустрінуться чи ні головні герої – ці двоє мрійників, роз’єднаних часом і життєвими колізіями? Напевно, що так, адже обидва знаходяться у невтомних пошуках власного Я…

Юлія Рущенко

(Джерело: Сумно)