У Рівному УНМ з друзями вчергове приготували СУПчику.

У Рівному УНМ з друзями вчергове приготували СУПчику

19.10.2011

П.Коробчук. Динозавр : поезії

Днями у Рівному відбувся другий Всеукраїнський літературний фестиваль «СУП – 2011». Сучасну українську поезію презентували і популяризували як молоді автори, так і знані майстри рими та слова – Олександр Ірванець, Мар’яна Савка, Ігор Павлюк, Сергій Пантюк, Павло Коробчук, Вано Крюгер і багато інших.

Головним дійством фесту був конкурс читань, в якому брало участь 40 учасників (хоча було подано близько 70-ти заявок від поетів). Кожен із них виходив на сцену, декламував власні вірші, а журі, в свою чергу, все це оцінювало. Головою журі був Ігор Павлюк, літератор, котрий має визнання міжнародного рівня. Зрештою у конкурсі читань перемогла Анна Свентах, котра родом із Рівного, але навчається у Львові. Володарка гран-прі отримала грошовий подарунок у сумі 1200 грн.

Цікавими були і презентації літературних об’єднань і книг, на яких публіка могла познайомитися з відомими поетами, котрих до цього можна було знати лише читаючи їх твори. На фестивалі ж можна було у невимушеній і дружній атмосфері поспілкуватися з іменитими гостями та переконатися, що вони, зрештою, такі ж люди, як і всі.

Павло Коробчук, виходець із Луцька, презентував на «СУПі» нову збірку «Динозавр», яка вийшла у київському видавництві і вже була презентована закордоном. Таку оригінальну назву книзі поет дав неспроста – каже, що зробив це, помітивши, що у багатьох поезіях попередньої збірки є такий персонаж, як динозавр, який особисто у Павла асоціюється з древністю та мудрістю. Автор зачитав публіці свої свіженькі вірші, котрі увійшли до нової збірки, серед яких «Як мені без тебе», який, за зізнанням Павла, він написав «по п’яні»; самостверджувальний і життєвий вірш «Скромний працівник спецпідрозділу»; присутніх вразила і сильна поезія «Час ставати дорослою», і інтимна лірика «Коли ти шукала свого коханого». Коробчук запевнив публіку, що йому не соромно за будь-який вірш із нової збірки, усіма творами він пишається, тому особливо і не обирав, які саме виставляти на загальний розсуд.

- На ці дні мене також запрошували і виступити в Білій Церкві, і в Польщі на літературному слемі, але, оскільки на «СУП» мене запросили раніше і я вже знаю цей фестиваль, беру участь у ньому вже вдруге, тому й вирішив приїхати саме сюди, - зізнався поет. – До того ж мені завжди приємно побувати на рідних землях, на Західній Україні, тим більше – виступити тут із поезією.

До речі, Павло наголосив, що в недалекому майбутньому неодмінно презентує свого «Динозавра» і в Луцьку.

Талановитою і неординарною поетесою, котра презентувала свій доробок на фестивалі «СУП – 2011», є і киянка Євгенія Пірог, яка працює з дітьми і пише для них вірші, казки, музику, а також творить спеціальні дитячі розмальовки та організовує для малюків веселі святкові програми. Поетеса презентувала нову книгу під назвою «Хлопчик Вітерець та Золота Планета», де, за її словами, присутні «грайливі подорожі з соціальним наповненням». Євгенія Пірог зазначила, що бере участь у фестивалі, в першу чергу, для того, щоб звернути увагу публіки на дитячу поезію, на те, що малюкам потрібен цікавий матеріал від сучасних авторів.

Цікавою була і літературна презентація від відомої львівської поетеси Мар’яни Савки – у загадковій темряві (благо, що атмосфера малої сцени рівненського драматичного театру дозволила це зробити) ця надзвичайно жіночна та вишукана авторка зачитала свої проникливі вірші, попросивши не супроводжувати їх оплесками. Крім того, на презентації можна було почути і зворушливий ніжний спів Мар’яни. Сказати, що глядачі були зачаровані – це не сказати нічого.

У завершальний, третій день фестивалю, свою поезію презентував відомий літератор Олександр Ірванець, можна сказати гордість Рівного.

Цікавим було і неформальне спілкування поетів – так, за фуршетним столом Олександр Ірванець жартома звертався до Павла Коробчука: «І взагалі – подякуй мені, що я тебе у дитинстві з балкону не викинув!». Мовляв, приходив у гості до батьків Коробчука і був епізод, коли тримав малого Павла на руках, перебуваючи на балконі.

Загалом на всіх трьох днях фестивалю відчувалася атмосфера творчості та позитиву і хочеться побажати «СУПу» подальшого розвитку та ще більше цікавих подій та авторів у наступні роки. (за матеріалами Аверс-прес)

----------

(Джерело: unm.ua)