«Казки П’ятинки».

«Казки П’ятинки»

07.11.2011

Матіяш Дзвінка. Казки П'ятинки

«Грані-Т» давно уславилося якісними книжками, тому вихід у серії «Сучасна дитяча проза» збірки Дзвінки Матіяш «Казки П’ятинки» – цілком закономірний. Книжка чудова з усіх боків – і до рук її приємно взяти (якісна поліграфія та ілюстрації Наталі Пастушенко, за які Дзвінка Матіяш окремо дякує у передмові), і почитати. Єдність змісту і форми виглядає саме так! Пощастило ж сучасним українським дітям…
Розгорнувши «Казки П’ятинки» на змісті, ви відразу помітите, що казки розставлено в алфавітному порядку – на кожну літеру абетки (звичайно, крім «и» та «ь»). А дізнавшись із сторінки 2, що «Казки П’ятинки» «схвалено для використання в загальноосвітніх навчальних закладах комісією з педагогіки та методики початкового навчання Науково-методичної ради з питань освіти МОГ України», не поспішайте розчаровуватися! Це означає не те, що книга нудна, дидактична і відповідає офіційній ідеології (тим більше що офіційної ідеології у нас нема – вона постійно мутує під впливом різних чинників), а те, що, по-перше, МОН України іноді робить і щось хороше, а по-друге, що «Казки П’ятинки» містять бонус у вигляді маленького літературознавчого довідника, в якому дітям розтлумачуються деякі поняття (художній образ, опис, пейзаж, портрет, інтер’єр). Також є коментарі, які звертають увагу маленьких читачів на євангельські мотиви, які лунають у трьох апокрифічних казках.

Фабула кожної казочки проста і поетична, звернена не так до розуму, як до серця. Усіх героїв вимальовано приглушеними барвами, легкими і приємними для сприйняття – «Казки П’ятинки» ідеально підходять для читання перед сном. Вони не викликають перезбудження і бажання прочитати все, не відриваючись – навпаки, на якомусь етапі захочеться просто відкласти книгу й осмислити вже прочитане. До цих казок можна повертатися багато разів – вони дуже глибокі, ними можна насолоджуватись ще і ще. Ви розгортатимете «Казки П’ятинки», навіть уже давно вийшовши з молодшого та середнього шкільного віку, для яких вона заявлена – і до вас приходитиме Жасминова дівчинка, і Білий кіт, і ельф зі світлячком, і ще багато інших героїв…

«Казки П’ятинки» – книжка дуже жіноча, актуальна більше для дівчаток. Воно й не дивно – адже П’ятинка (Свята П’ятниця) здавна вважалася покровителькою жінок. Авторка стверджує, що майже всі ці казки розповіла їй сама П’ятинка, попросивши їх записати. Сама П’ятинка зримо чи незримо присутня у кожній казці – або як героїня, або в самих інтонаціях оповіді, неквапної і насиченої півтонами. Мова «Казок П’ятинки» дуже жива і, якщо можна вжити такий відвертий епітет, джерельна – кожне слово настільки органічно поєднується з іншими, настілки дзвінко і чисто звучить, що під час читання майже пахне озоном.

Атанайя Та

(Джерело: Не будь байдужим, 12.01.2011)