АЛЬМАНАХ «ОКСІЯ - 2009» – АВАНГАРД СУЧАСНОЇ ПОЕЗІЇ.

АЛЬМАНАХ «ОКСІЯ - 2009» – АВАНГАРД СУЧАСНОЇ ПОЕЗІЇ

26.12.2011

Л.Панасюк, Оксана Гаджій. Альманах Оксія 2009 Поетичний марафон : поетичний альманах

В Житомирі була презентована збірка «Оксія - 2009» – книга, написана житомирськими літераторами.

30 січня в Міському палаці культури під егідою Благодійного фонду Михайла Заславського відбулася презентація альманаху «Оксія - 2009». Книга знайомить шанувальників художнього слова з поетичною авангардом нашого міста.

Житомир завжди славився поетичними талантами, а душі житомирян щиро відкривалися назустріч справжній поезії. Досить згадати імена Бориса Тена, Вадима Крищенка, Михайла Клименка. Сьогодні, згідно з неофіційною статистикою, в Житомирі під крилом Пегаса знаходиться не менше сотні поетів – як досвідчених, так і початківців. Більшість з них – модерна молодь, яка високо тримає художню планку. У Житомирі діє кілька поетичних студій: «Неабищо», літературно-художня студія ім. М. Клименка. Однією з провідних є громадська організація «Оксія».

З 1 вересня по 30 листопада 2009 року в четвертий раз пройшов Міський поетичний марафон «Оксія». У фестивалі взяли участь понад 40 навчальних закладів Житомира. Разом з житомирянами також змагалися поети з інших міст України і СНД. Кращі поетичні твори учасників марафону були представлені на сторінках альманаху, презентованого 30 січня. Послухати авторів зі сцени у Міський палац культури прийшли як молодь, так і люди поважного віку. Сьогодні літературне об'єднання «Оксія» є одним з лідерів житомирського поетичного середовища. Визнанням авторитету «Оксіі» стала присутність на презентації лідерів «конкуруючих таборів». Співзасновник Художньої гільдії «Неабіщо» Олег Левченко прийшов на поетичний вечір з сином Ростиславом, який з малих років знайомий з поетичним словом і разом з батьком відвідує подібні мистецькі форуми. Також серед гостей були помічені голова Літературно - художньої студії імені Михайла Клименка Світлана Штатська і письменник, критик В'ячеслав Шнайдер.

Усім авторам альманаху свіжонадруковані екземпляри вручив координатор гуманітарних програм благодійного Фонду Михайла Заславського Микола Гоманюк. Він наголосив на важливості творчого братнього єднання житомирян, закликав кожного озирнутися навколо і побачити прекрасне у всьому, що ще вчора не помічав, що сприймав як звичне і буденне. Книги були передані всім бібліотекам Житомира.

Учасники творчого об'єднання «Оксія» подякували представникам Фонду Михайла Заславського за підтримку творчого життя рідного міста. Одним з проявів спільних прагнень Фонду і житомирських поетів стало народження альманаху. Дружня команда «Оксіі» продовжує рух у творчості. Сьогодні вже готова поетична вистава, зібрано матеріали для запису дисків бардівської пісні. Незабаром на житомирян чекає бардівський концерт за участі відомих на всьому пострадянському просторі музикантів. Протягом найближчих двох місяців камерні презентації «Оксії» проходитимуть у навчальних закладах та художніх інституціях Житомира.

Віктор Мельниченко

(Джерело: zaslavskiy.com.ua)