Почитаємо на дозвіллі: «Відлуння від загиблого діда до померлого».

Почитаємо на дозвіллі: «Відлуння від загиблого діда до померлого»

22.09.2014

Л.Денисенко. Відлуння, від загиблого діда до померлого : роман

Історичний-детектив Лариси Денисенко «Відлуння від загиблого діда до померлого» є своєрідним випадком у сучасній, та й світовій, літературі. Перш за все, особливо для мене, він оригінальний тим, що майже на 80% складається з жіночого монологу. Мені це в деякій мірі важко сприймалося,але цим самим і викликало інтерес. В романі всі події сприймаються крізь призму своєрідної жіночої логіки. Різноманітні роздуми про життя, відносини, події – це все з жіночої точки зору, що (чесно скажу) іноді дивувало… Одним словом, роман більш спрямований на жіночу аудиторію.

Грубо говорячи про що цей твір? – Він про те,що буває в житті кожного… Ні, не про кохання, воно там лиш міні тло жіночої долі. Роман про життя, яке на перший погляд було абсолютно типовим і спокійним… Головна героїня Марта (Німкеня), жила тихо-мирно, як то говорять,дбала про свою кар'єру, намагалася побудувати відносини з коханим, працювала викладачем права в університеті, мала брата (вже дорослого – одруженого). Мама й тато, згадки про минуле своєї нації, одним словом, все більш-менш типово… Але, як то часто буває, також в житті кожного, буквально за декілька хвилин все йде шкереберть. Марта дізнається, що її дід, могилу якого вона з братом відвідувала в дитинстві і вважала загиблим в 1945-му році, насправді помер вранці, о 4:30 в віці - 91 рік. І тут настає найгірше… Розчарування змішане з безпорадністю, незнанням та абсолютною зневірою взагалі в щось хороше… Чому ж все так драматично? В чому головна героїня збита з пантелику і розчарована? – А тому що, Марта вважала свого діда,трагічно загиблим,абсолютним ідеологом, який був мужнім-хоробрим воїном, був душею відданий ідеям Гітлера (за що вона сварила в дитинстві діда,стоячи біля його могили) – тобто воїн-патріот, який загинув смертю хоробрих... Але він, як згодом виявляється, доживав свій вік в будинку для психічнохворих, а в спадок залишив їм незрозумілі речі: картини, на яких хтозна що зображено, зошит із незрозумілими записами… і капелюх… такий,який носять євреї … Так хто ж він її дід? Воїн ідеолог? Вбивця євреїв? Їх захисник? Чи … можливо він і сам... Як витримає наша героїня тяжкий тягар – РОЗЧАРУВАННЯ !!! Адже, це тяжко для людини, коли ти розчарований в комусь, або хтось в тобі… і незрозуміло, що гірше … Як знайде шлях до правди? Як зможе боротися з байдужість та зневірою близьких їй людей? І що вона дізнається про свого діда ??? Це все Ви можете дізнатись прочитавши даний роман.

І до Вашої уваги 28 цитат з роману.

Лариса Денисенко.
«Відлуння від загиблого діда до померлого»