ЗАГАДКИ ВІДРОДЖЕНОЇ АНТОЛОГІЇ «КАЛЬМІЮС».

ЗАГАДКИ ВІДРОДЖЕНОЇ АНТОЛОГІЇ «КАЛЬМІЮС»

16.12.2017

В.Вакуленко-К, М.Козиренко, Дев'ятко Наталія, Катерина Шевченко, Яривчик Майя, Червоний Петро, Кулігіна Олена, Баганецька Відана, Римські Кассандра, Волинський Богдан, Бондаренко Ірина, Крамарь Ольга, Олійник Олександр, Коробка Євген, Михайлов Олег, Цукор Любов, Дудник Оксана, Пухир Марина, Парьохіна Яна. Східноукраїнська антологія "Кальміюс"

Чи зможете ви назвати декілька прізвищ сучасних українських письменників, родом зі сходу України? А чи згадаєте когось з молодих письменників сходу? Що ви знаєте про літературне життя Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської та Дніпропетровської областей?
Антологія, яку я зараз тримаю в руках – це квінтесенція першого східноукраїнського регіонального літературного конкурсу «Кальміюс», проведеного у 2016 році, який відбувався під час фестивалю з однойменною назвою. Організатори фестивалю – Олександра Папіна, Віра Шелест, Таня Пилипець та ін., яких я не всіх знаю, нажаль. До 2009 року виходив друком альманах під редагуванням Олега Солов’я, а зараз відродив його Володимир Вакуленко. Одна з авторів антології, Марія Козиренко, ще й стала прекрасним оформлювачем цієї чудової книги обсягом в 300 сторінок. Тому читати в ній є багато чого. До збірника увійшли твори лауреатів конкурсу, серед яких знані широкому колу читачів такі письменники, що вже мають у своєму доробку видані книги, твори: Володимир Вакуленко-К., Марія Козиренко, Наталія Дев’ятко так і ті автори, твори яких друкуються вперше саме в цій антології. Твори розміщені відповідно до зайнятих у конкурсі місць по окремим номінаціям.
…А ви знаєте, що в момент, коли одна мрія в цьому світі стає реальністю, інша – повинна вмерти? А ви знаєте, що після цього конкурсу львівське видавництво «Кальварія» видало роман Олександра Олійника «Денний звук», який переміг у номінації «Проза для дорослих»? І чи відомо вам, що Наталія Дев’ятко, твори якої у 2017 році увійшли в курс шкільної програми з української літератури, приймала участь у конкурсі з новим романом «Чорний камінь»? Звісно, що розділ, пов’язаний з поезією містить вірші, в яких цікаво побачити нові ідеї, відчути настрої, поміркувати над неочікуваними алегоріями, або замислитись над тим, коли в кожному з нас може прокинутись хижак відповідно до дитячого віршика «Коли з’являється хижак» від Володимира Вакуленка. Чи знаєте ви, які думки намагались донести мешканці Алчевська, Костянтинівки та Донецька в своїх роботах –переможцях номінації «Публіцистика»? Або спробуйте почитати дитячу частину антології дитині. Гадаю, що розмаїття напрямків, стилів викладення думок та донесення ідей, має знайти відголос в її очах. Тут і п’єса про мишей, які краще за людей знають, що людяність важливіша за гроші від Кулігіної Олени, і «Пригоди сандаликів хлопчика Арті» від Дарії Железнової і напів міфічні вірші Марії Козиренко.
Читайте – і будете в курсі!

Олександр Олійник

(Джерело: Східноукраїнська антологія "Кальміюс")