Дотик до "Лелечих ключів".

Дотик до "Лелечих ключів"

09.07.2019

Вакуленко-К Володимир. "Лелечині ключі" : Літературно-художнє видання адаптоване для дітей молодшого шкільного віку з важкими порушеннями зору за принципами універсального дизайну

З 22 по 26 травня в Києві проходив «Книжковий арсенал». В його межах, та і поза ними, відбулося багато презентацій і виставок, на яких було представлено багато цікавих книг і авторів. Хочеться окремо розповісти про книгу для дітей з важкими порушеннями зору «Лелечині ключі».

Це не єдина книга соціального підприємства ПОГ «СоцІнтел» спільно з ГО «Право вибору» та харківським видавництвом «Точка», який хоче своєю роботою привернути увагу суспільства до дітей з інвалідністю. Втім, мене особисто дуже вразила саме книга «Лелечині ключі», яку мені пощастило потримати в руках. ЇЇ презентували на виставці в Національному музеї літератури України і в київському розмовному клубі «Українські посиденьки» на лівому березі.

Видання зроблено за універсальним дизайном: на аркушах з тонкого білого картону, ліворуч на сторінках розміщено текст великим шрифтом або яскравий малюнок, а праворуч - текст шрифтом Брайля або відповідно малюнок випуклими крапками. До малюнків також зроблені підписи шрифтом Брайля, які пояснюють що зображено на них. Така книга дуже важлива для дітей, які мають порушення зору різних ступенів складності, але сподобається і іншим малюкам.

Дітям, які були на презентації, книга дуже полюбилася, вони могли одразу разом з автором читати віршики. А коли малеча радіє, здається і світ стає світліше. Втім, я хоч і доросла, але книга і мені сподобалась.

Ініціатор проєкту Валентина Бутенко. Видання оформлене ілюстраціями Мара Забашта , автор віршів ВолодимирВакуленко-К.

Володимир Вакуленко написав вже 11 книжок для дорослих і дітей, є лауреатом 6 премій. Пан Володимир сам виховує дитину з аутизмом і активно займається проблемами інклюзивної освіти в маленьких містах, в тому числі і на сході України. Йому особисто зрозуміло як важливо, щоб дитяча книга була відкрита для всіх без виключення малят. Він має в задумі ще багато різних проєктів, в тому числі і для дітей з порушеннями мовлення та слуху, шукає шляхи реалізації таких проєктів, залучає інших дитячих авторів. Відкритий до співпраці з представниками навчальних закладів та бібліотек.

Цього разу книга вийшла накладом лише 10 екземплярів. Але заплановано додатковий наклад і з питань замовлення можна звертатися до автора чи ініціатора проекту. Також невдовзі будуть перевидані в універсальному дизайні перші книги автора "Сонечкова сім'я" і "Татусева книга", та книги інших відомих авторів.

Втім хочеться сподіватися, що знайдеться можливість і такі книги отримають не лише спеціалізовані навчальні заклади, а що їх можна буде придбати в звичайній книгарні. Адже мета проєкту нагадати, що діти з інвалідністю нічим не відрізняються від звичайних. Вони так само люблять бавитися, спілкуватися і читати.

Не залишайтеся байдужими! Підтримуйте такі проєкти!

Анастасія Целуйко

(Джерело: Нотатки серця)