“Ворошиловград” Сергія Жадана – Книга року Бі-Бі-Сі 2010.

“Ворошиловград” Сергія Жадана – Книга року Бі-Бі-Сі 2010

26.02.2011

С.Жадан. Ворошиловград : роман

Книгою року Бі-Бі-Сі 2010 названо роман Сергія Жадана “Ворошиловград”.
Премію в еквіваленті 1000 фунтів стерлінгів директору видавництва Фоліо вручив Надзвичайний та Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні пан Лі Тернер.

Експерт Бі-Бі-Сі Андрій Куликов: “Премія Книга року Бі-Бі-Сі робить велику справу, привертаючи увагу українців до літератури сучасної. Вона підтримує в мені віру не тільки в літературу, але й в українську книговидавничу справу!”.
Експерт Бі-Бі-Сі, журналіст видання “Українська правда” Ірина Славінська: “Експерти “Книги року Бі-Бі-Сі” справді читають всі подані книжки – це своєрідна гарантія індивідуального підходу до кожного тексту. Цього року надзвичайно сильна добірка фіналістів – вони зворушують і серце, і розум. Думаю, переміг найбільш гуманний погляд на життя”.

Адміністратор премії “Книга року Бі-Бі-Сі” Світлана Пиркало – про цьогорічний вибір.
“2010-й рік – найбільш урожайний на суперову літературу. Ми сподіваємося, що українці прочитають і книги П’ятірки року Бі-Бі-Сі, наскрізною темою яких цього року є вірність собі. Роман Оксани Забужко “Музей покинутих секретів” – епос на 60 років, що викликав серйозну дискусію. Роман Анатолія Дністрового “Дрозофіла над томом Канта” про любов і самотність викладача філософії. Збірка оповідей про Львів, жінок, вино і контрабанду шкарпеток “Груші в тісті” Юрія Винничука. Роман Володимира Лиса “Століття Якова” – про звичайного чоловіка, його кохання, війни, своїх і чужих дітей”.
Попередніми переможцями премії “Книга року Бі-Бі-Сі” стали:
2005. Юрій Винничук. “Весняні ігри в осінніх садах”
2006. Сергій Жадан. “Капітал”
2007. Володимир Діброва. “Андріївський узвіз”
2008. Люко Дашвар. “Молоко з кров’ю”
2009. Іздрик. “ТАКЕ”
2010-й рік – найбільш урожайний на суперову літературу. Ми сподіваємося, що українці прочитають і книги П’ятірки року Бі-Бі-Сі, наскрізною темою яких цього року є вірність собі
Премія “Книга року Бі-Бі-Сі” вручається найкращій, на думку журі, книзі прози українською мовою. Книги на премію номінують видавництва.
В рамках премії “Книга року Бі-Бі-Сі” проходить і конкурс читацьких рецензій.
Його переможцем став Давид Ліфшиць із Харкова за рецензію “Роман філософа” на книгу Оксани Забужко “Музей покинутих секретів”.

“Ворошиловград”: джаз і небо на Донбасі

Експерт Бі-Бі-Сі Віра Агеєва, професор УКМА, пише про роман Жадана.
“Роман Сергія Жадана “Ворошиловград” – про молоду людину, яку обставини виштовхують з узвичаєного щодення: треба повертатися до рідного міста, бо раптом безслідно зник брат, а на його бізнес претендують якісь невідомі. Це повернення стало для героя Жадана ностальгічною подорожжю в дитинство. І якраз спогади породжують відчуття зрідненості і з містом, і з людьми, які потребують допомоги й захисту, але й самі готові прийти на допомогу, коли тобі без неї не обійтися. “Ми змушені рятувати тих, хто нам близький, не відчуваючи іноді, як змінюються обставини і як нас самих починають рятувати близькі нам люди”. Одна з героїнь вважає, що десь з цього і починається любов. У цій фразі, може, ключ до всього роману, жорстокого, іронічного й сумовито-просвітленого”.
Експерт Бі-Бі-Сі, журналіст і депутат Ольга Герасим’юк – про “Ворошиловград”.
“Я читаю Жадана й не плачу, а щось таке... Я теж хочу вiдновити авiацiйнi перевезення в цьому мiстi, де всi виявилися cлабаками й за***нцями i дозволили нагинати себе рiзним м***кам. Як у нього правильно написано, всi ми хотiли стати пiлотами. Бiльшiсть iз нас стали лузерами. I все ж деякi з нас, скидаючись на танкicтiв, чий танк згорiв, але бажання воювати лишилося, по щастю чи бiдi звалюються назад у свої дiри, i там таки розумiють, що й нинi ми не ми – як не знайдемо свої слiди на зачовганiй платформi cвого минулого й не залишимося там усiєю своєю потрьопаною душею, до якої дiйшло: любити навчилася оце тут”.
Експерт Бі-Бі-Сі Андрій Куликов: “Книга Жадана – це рух по висхідній, це найрізноманітніші персонажі, це автобуси і авіація. Це будні, які завжди з тобою. Це сполох невидимого дзвону над долинами української Йокнапатофи. Я дуже чекаю на те, коли цей конкретний Карлсон прилетить знову до всіх своїх уявних товаришів по іграх”.
Експерт Бі-Бі-Сі Iрина Славінська: “Прекрасний роман із усіма можливими чеснотами: сюжет, голос оповідача, вдале місце дії. Мені особисто після прочитання захотілося поїхати в гості до родичів у Харківську область. Безперечним новаторством Жадана є те, що він примудрився написати трендовий, але “не поморочений” текст про пошуки генетичної пам’яті. Ще ніколи Жадан не був таким Жаданом”.

Редакція

(Джерело: Час і події)